16.11.11

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Ξέρω γιατί μισείς τα Χριστούγεννα. Είναι πάντα αυτό το κομβικό σημείο του έτους που νομίζεις οτι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο. Το συνδυάζεις, δε, με την αλλαγή του χρόνου και εύχεσαι ο,τι σου λείπει να το αποκτήσει τον επόμενο χρόνο, τουλάχιστον μέχρι να ξαναευχηθείς τα ίδια όταν έρθει και πάλι η ώρα. Κι επειδή, μην κοροϊδευόμαστε, δε σου έχει τύχει ποτέ κάτι να αλλάξει, καλά κάνεις και τα μισείς.

Επίσης, ξέρω γιατί αγαπάς τα Χριστούγεννα. Είσαι φύσει καταναλωτικό ον, βλέπεις παντού φωτάκια, βιτρίνες, πολύχρωμα ψιψιψόνια, αμέτρητες προσφορές που δαγκώνουν στο ψαχνό της τσέπης σου. Ακούς χαρούμενα τραγουδάκια για τον χοντρό με το μούσι, κάνει ωραιότατο κρύο και ονειρεύεσαι ζεστές νύχτες δίπλα στο τζάκι, με ρόφημα σοκολάτας και μια μάλλον γαμάτη γκόμενα. Καλά κάνεις και τα αγαπάς.

Το θέμα είναι οτι, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να ΑΠΑΙΤΕΙΣ απο τον εαυτό σου προκειμένου να βγείς σώος και αβλαβής απο άλλον έναν ορυμαγδό εορταστικής "παρτούζας", της πιο έντονης, ίσως, ολόκληρο του χρόνου.

1. Μη γκρινιάζεις. Ακόμα κι αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, η γκρίνια δεν ωφελεί πουθενά. Οσο και να γκρινιάξεις, όσο και να κλαψουρίσεις, όσο και να σιχτιρίσεις, αυτοί που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία μια χαρά θα περάσουν. Δε θα τους το χαλάσεις, μη χαίρεσαι.

2. Κόβε βόλτες. Οπως και να 'χει, θα ανοίξει το μάτι σου. Το καλοκαίρι το κάνεις για να δείς κανένα κωλαράκι, το χειμώνα κάν'το γιατί μέχρι το καλοκαίρι στο σπίτι σου θα παίζει μόνο Λουκάς Παπαδήμος.

3. Μην κοιμάσαι. Ετσι κι αλλιώς, όλο το χρόνο το γαμάς το θέμα. Τώρα βρήκες να κρυφτείς κάτω απο την κουβέρτα σου; Επειδή κάνει κρύο; Τί θα προλάβεις να χαρείς; Ακόμα και τίποτα να μην έχεις να κάνεις, όλες κι όλες δεκαπέντε μέρες είναι. Ασε που αυτό συνδυάζεται ωραιότατα με ακόμα περισσότερους ζεστούς καφέδες, δίπλα σε τζάκι ή κατα προτίμηση σε καφετέριες κάτω των 17, όπου ακόμα θα θυμάσαι το καλοκαίρι.

4. Αμα είναι να κοιμηθείς, τουλάχιστον μην το κάνεις μόνος σου. Το "κρύο, καιρός για δύο" μπορεί να μην ισχύει όταν υπάρχει το γνωστό καλοκαίρι, αλλά απο την άλλη, το να κάθεσαι σαν τον Σκρουτζ, στραβομουτσουνιασμένος και να λες "τί ωραία ζεστούλα" με το Λαζόπουλο ντυμένο καρναβάλι απέναντί σου να παρλαπιπιάζει επί τρείς ώρες, δεν το λες και απόλυτα υγιές. Καλύτερα βρες μια γωνία και αυτοκτόνα.

5. Απέφυγε τις οικογενειακές μαζώξεις. Κάθε τρείς και λίγο, άνευ λόγου και αιτίας, πρέπει ντε και καλά να μαζευτεί όλο το σόι απο τα Κατεχόμενα για να θυμηθείτε τα παλιά. Δε θέλεις! Μια-δυο φορές το πολύ και άντε γειάννης. Δε λέω, το σπιτικό φαΐ (που συνήθως είναι σε γενναίες δόσεις) είναι ενας πειρασμός, αλλά μην το παρακάνεις. Αλλιώς, παντρέψου να ησυχάσουμε.

6. Μην πας σινεμά! Παραδοσιακά, μόνο μαλακίες βγαίνουν εκείνη την περίοδο, τα μισά με τη Τζούλια Ρόμπερτς και τα υπόλοιπα με τη Ζέτα Δούκα. Δε θες.

7. Πιές άφθονο αλκοόλ, αλλά χωρίς να θες να επαναλάβεις το περσινό καλοκαίρι. Κάνε υπομονή μέχρι το επόμενο, σκέψου σαν βουλευτής. Θα με θυμηθείς. Και καλά θα περάσεις, και μέχρι του χρόνου δε θα έχεις να θυμάσαι τίποτα που να σε στεναχωρεί.

8. Ψάξε να βρείς τον πραγματικό έρωτα. Ξέρεις, αυτόν που θα κρατήσει μέχρι το Μάιο. Γιατί μετά έχει καλοκαίρι.

9. Τρώγε με μέτρο. Ακολουθεί Πάσχα. Μην είσαι κορόιδο.

10. Δες ξανά και ξανά τον Ψαλιδοχέρη. Γιατί έτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: