22.9.09

DE-BAIT, ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ...


Πάει κι αυτό. Το έπος το τηλεοπτικό. Μόνο που ο όρος "debate" πρέπει να παραγραφεί μια καλή απο την πολιτική ορολογία της Ψωροκώσταινας.
Διάρκεια τρίωρη. Ω, ναι. Και η ανάλυση, πάνω-κάτω σαν τις Απονομές των Οσκαρ, όπου μετράμε τη διάρκεια, τον παρουσιαστή και τα χορευτικά, περισσότερο απο τις ταινίες και τους ανθρώπους που βραβεύονται. Τουτέστιν, ενα τρίωρο debate σαν το χθεσινό, θα μπορούσε να είναι μια Απονομή που "βάρυνε" με τη διάρκειά της, αλλά σε κράταγε με το χιούμορ της anchor Γούπι Γκόλντμπεργκ. Ο θίασος, όπως και στη VIP λίστα των καλεσμένων του AFI, ετοιματζίδικος και εκνευριστικά επαναλαμβανόμενος. Ο ίδιος. Ο απαράλλαχτος.

Ωρες-ώρες έχεις την εντύπωση οτι έτσι ξύλινα που μιλάνε όλοι τους, είναι σα να ζητιανεύουν έναν καθυστερημένο φίλο τους. Βλέποντας αυτές τις "αρχηγάρες" να απαντάνε στις ερωτήσεις των "αδέκαστων" έλεγα οτι όπου να 'ναι θα περάσει απο κάτω ο σχετικός υπότιτλος του τηλεμαραθώνιου:
"ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ... ΜΕΤΡΑΝΕ ΜΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 10 ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΑΝΑΠΟΔΑ... ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ... ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΡΚΕΙ..."
'Η τέλος πάντων κάτι παρόμοιο. Αλλά φευ. Ολα σοβαροφανή. Ολα στην κυρίλα και στην αποθέωση της κακόγουστης γραβάτας.

Δεν αξίζει τον κόπο - όπως είχα κάνει στο προηγούμενο - ξεχωριστής αναφοράς στον καθένα τους. Ηταν ίδιοι με τις προηγούμενες φορές. Φωτοκόπιες της κακιάς ώρας. Διστακτικοί στο βάθος, τσαμπουκάδες στην επιφάνεια. Καραμανλής και Παπανδρέου ένα και το αυτό. Σύνολο επαναληπτικών φράσεων; "Ρεαλισμός" 15 φορές, "Ανάπτυξη" 12 φορές, "Πρώτο βήμα" 20 φορές, και καθείς εφ'ω ετάχθη. Η Παπαρήγα; Προγραμματισμένη με τσιπάκια έκτης γενιάς, να επαναλαμβάνει το "Κεφάλαιο", επειδή κάποιος την έβαλε να το μάθει απ'έξω. Τσίπρας; Last year, βιάζομαι να φύγω. Καλά, για Καρατζαφέρη τί να πρωτοψελλίσεις... Μαγκιά, κλανιά κι απόστημα, ως συνήθως. Οι ατάκες του ούτε για διαφημιστικό αποσμητικού τουαλέτας δεν κάνουν πια. Μπαγιάτεψαν σαν τον Περικλή Περράκη. Για τον άλλον τον τύπο απο τους Οικολόγους, δεν έχω να πω πολλά. Οπως και το "κίνημά" του. Της μόδας. Μέχρι να κατέβουν τα χειμωνιάτικα απ'τη ντουλάπα...

Τελικά, αυτή η Απονομή ακόμα συζητιέται. Αυτή τη στιγμή. Πάλι. Ποιός χέστηκε για την Καλύτερη Ταινία και τον Α' Ανδρικό... Σημασία έχει το περιτύλιγμα. Αυτό με τις μπουκιές και τα μεγάλα λόγια, τελικά, μόνο νεοελληνικός νους δεν μπορεί να το συγκρατήσει. Το έχουν μάθει μέχρι και οι Κινέζοι κι εμείς ακόμα ακούμε τον Πρετεντέρη... Οξω πούστη κι άσχημε!

ΟΞΩ!

1 σχόλιο:

Φράνσις είπε...

Εκανα το λαθος, μαλλον παρακινημένη απο αρρωστήμενη περιέργεια, να δω λιγακι απ' την "τηλεμαχία", και εκανα τις εξης διαπιστώσεις,allow me! 1.Ο pitsirikos εχει δίκιο- η Παπαρήγα-λεγε με Σταλιν- μοιαζει καθιστη ακομη κι οταν ειναι ορθια...
2. Η κυρια Κανέλλη, τεινει να μοιασει, σε ανησυχητικο βαθμο θα ελεγα, στην προαναφερόμενη υπό 1.
3.Εχουμε πολιτικους-θρεφτάρια. Ιτε παίδες Ελλήνων γουρουνιών. Μη μου πεις οτι δεν εσκασες απ'το τοσο μπεικον τυλιγμενο σε γραβατα, σακακι και κραγιόν; Μονες εξαιρεσεις, αν θυμαμαι, οι Τσίπρας, Γιωργάκης(διευκρινιση: το "Γιωργακης" το λεω ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ειρωνικά...)
3. Δεν ξερω αν άκουσες τη συνεισφορά του κυρίου Ευαγγελάτου στην εκμαθηση της αγγλικής γλώσσας- ενω ρωτουσε το Γομαρι περι των δαιβοητων προγραμμάτων stage του ΟΑΕΔ, την επιμαχη λεξη την προφερε "σταζ"... Η Στάζι της αγγλικής τώρα στις οθόνες σας. Και 4. για αλλη μια φορά θυμήθηκα τον ορισμό του ξεκαύλωτου/χωρις φαντασία.Η μονη που συμπαθω ανεκαθεν, είναι η Χούκλη...